Danas je Međunarodni dan medicinskih sestara

Danas je Međunarodni dan medicinskih sestara-tehničara.

Značaj i potreba da se ulaže u ovu profesiju je jasnija više nego ikada ranije, ne samo u BiH, već i cijelom svijetu.

Današnje obilježavanje je posebno iz dva razloga: obilježava se u godini koju je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila Međunarodnom godinom medicinskih sestara-tehničara i babica, a u kojoj je zbog pandemije COVID-19 značaj medicinskih sestara postao očigledniji nego ikada prije.

Da bi se odgovorilo na vanredne situacije kao što je trenutna, kao i na rastuće zdravstvene potrebe stanovništva, neophodno je kontinuirano ulaganje u sestrinsku profesiju. To podrazumijeva poboljšanje položaja i uslova rada, bolje obrazovanje i nova radna mjesta.

Medicinske sestre-tehničari su najbrojniji zdravstveni radnici koji čine skoro 60% radne snage u zdravstvu. U svijetu ih ima blizu 30 miliona, a u BiH oko 20.000.

Imaju ključnu ulogu u promociji zdravlja, prevenciji bolesti, pružanju primarne i specijalističke zdravstvene zaštite i palijativne njege. Najbliži su pacijentu, a često su i prvi zdravstveni radnici sa kojima pacijenti ostvaruju kontakt.

Sposobne, kvalifikovane i prepoznate medicinske sestre-tehničari su najbolji partneri za očuvanje i poboljšanje našeg zdravlja.

Od početka širenja novog koronavirusa, medicinske sestre-tehničari u BiH i u cijelom svijetu obavljaju posao nemjerljivog značaja. Pokazali su hrabrost, saosjećanje i brigu, radeći prekovremeno i rizikujući vlastite živote.

Čestitamo i zahvaljujemo medicinskim sestrama-tehničarima porukom: “Jednom kad sve ovo prođe, pamtićemo da ste bili tu za nas”.

Poruka će biti prikazana danas na LED ekranima tržnih centara i reklamnih panoa u Banjoj Luci, Bijeljini, Brčkom, Tuzli, Mostaru, Doboju, Zenici, Posušju, Istočnom Sarajevu i Sarajevu, te video projekcijama na fasadi sarajevske Opće bolnice i banjalučkog Banskog dvora.

/JUCKSI BUŽIM

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *