AKTIVNOSTI ULD “LOVAC” BUŽIM, PRIORITET ZAŠTITA I OČUVANJE LOVIŠTA I DIVLJAČI

Protekli vikend u lovištu “Bužim” je otvorena lovna sezona na srndaća, kvota za odstrel je u skladu sa Lovnoprivrednom osnovom i Godišnjim planom gazdovanja za lovnu 2020/21. godinu ispunjena isti dan.

U ULD Lovac” Bužim ističu zadovoljstvo sa realizacijim ove aktivnosti. Ovo je sigurno najbolji pokazatelj kako se članovi ULD Lovac domaćinski odnose prema lovištu i divljači.

Dokaz tome su i aktivnosti koje članovi poduzimaju na povećanju broja divljači. U protekloj sedmici iz prihvatilišta “Konjodor” u revir 2 Brdarevac iz vlastitog uzgoja ispustano je 5 jedinki zečije divljači. Ovo je već druga “tura” koja se ispusta u lovište iz vlastitog uzgoja. Do kraja ljeta očekujemo još jedan broj jedinki koje će se ispustiti u unaprijed pripremljeni dio lovišta, navode iz lovačkog udruženja.

Pored zečije divljači, u lovište je u dosadašnjem periodu ispustano i 5 komada srneće divljači također iz vlastitog uzgoja.

Članovi vrijedno rade na poboljšanju uslova boravka divljači u prirodi, redovno se unosi hrana, a krivolov i lovokrađa je svedena na minimum.

Ove godine članovi su zaorali i posijali preko 50 dunuma kukuruza za divljač, po čemu su vjerovatno najposebnije lovačko udruženje.

Iz LD “Lovac Bužim apeluju na sakupljače šumskih plodova, te poljoprivredne proizvođače  da u ovom periodu na diraju mladunčad srne i zeca, jer prilikom kontakta sa mladučadima dolazi do mogućnosti odbacivanja iste od njihovih majki te dolazi do uginuća mladunčadi.

Izvor: JU CKSI Bužim

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *